pondělí 11. ledna 2010
K jako Káva
K jako Káva
Nebo taky káva jako kráva, případně tekutý kokain – první setkání s touto kardiakům nebezpečnou krajně tekutinou následovalo záhy po příletu do Vietnamu. Černá jak noc, silná jak noha u prdele a v kombinaci s kondenzovaným mlékem sladká jak hřích – silou připomíná kvalitní italské ristretto, vůní čokoládu, oříšky a vanilku, násobeno deseti. Okamžitý životabudič, jehož účinky hned tak nepoleví.
Vietnamská káva má dvojí systém číslování – od jedničky do osmičky u značky Trung Nguyen, asi nejrozšířenější tamní komerční značky (vietnamské Tchibo nebo tak něco) – jednička je přitom nejslabší, osmička nejlepší. Druhý systém vedou prodejci zrnkové kávy, kde je vcelku logicky všechno naopak – jednička je nejlepší, osmička nejslabší. Vítejte ve Vietnamu.
Zvláštním poddruhem je káva z lasice, čili po místním „weasel coffee“ – místní druh cibetky prý zralé kávové boby požírá, ty cibetku opačným koncem nestrávené opouštějí, pilní vesničané je sbírají, praží a prodávají turistům jako vzácnou delikatesu. Cena kolem 70 tisíc dongů za 100 gr tomu moc nenasvědčuje, ale ať už ona káva prošla zažívacím traktem kohokoli, je pořád velmi slušná. Ucházející je i káva z Da Latu a Buon Me Thuotu.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat