pondělí 11. ledna 2010

V jako Víno


V jako Víno
Ve Vietnamu se réva pěstuje v okolí Da Latu – vedle pečiva další dědictví po Francouzích. Červené je hutné, sladké, těžké a silné, bílé spíše plošší a nevýrazné – možná důsledek zpracování nebo skladování, těžko říct. Ve větších městech se dá narazit i na vinotéky – v nich jsou dostání základní druhy dalátského (bílé, červené standardní, červené exportní, červené merlot-cabernet a červené silné, 16voltová šťáva zvaná „strong wine“ - v jedné hanojské večerce se mi dokonce podařilo zakoupit morušové víno – opět 16 procent alkoholu, sladké a hutné…) bratru za 50k, ale i dovozová australská, čilská, argentinská nebo evropská vína za ceny odpovídající tomu, že jde o dovozový tovar (třikrát a vícekrát vyšší než místní mok). Vinotéky také nezřídka prodávají i koňak – vzhledem k tomu, že vše nasvědčuje tomu, že se jedná o čínskou napodobeninu, to asi není nejlepší investice. Místní dávají masově přednost rýžové vodce Ha Noi, která se chutí i silou vyrovná ruským, polským i finským produktům.

Žádné komentáře:

Okomentovat